
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 
 

 
  

 
    

 

 
 

 

 
 

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-179 

Issued: March 1978 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which was in 
effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version of the Rules of 

Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at http://www.kybar.org), 
before relying on this opinion. 

Question: If an attorney and client have agreed that the attorney shall receive one-third (1/3) 
of any recovery in a tort matter, either by suit or settlement, but the amount of the 
settlement is not specified, and the attorney performs services and obtains a 
settlement which is reasonable to him but is not acceptable to the client and the 
client dismissed the attorney, may the attorney ethically (a) charge him a fee equal 
to one-third (1/3) of the settlement”, or (b) collect a fee for the reasonable value of 
the services rendered? 

Answer: (a) No. (b) Yes. 

References: DR 2-110 (B)(4), 5-105; EC 5-7; KBA Informal Opinion 33; 7 Am Jur 2d, 219 to 
231; Gordon v. Morrow, 218 S.W. 258 (Ky. 1920); Commonwealth v. Sizemore, 
108 S.W.2d 733 (Ky. 1937); 124 ALR 725 

OPINION 

The facts presented involve a question of law whether the attorney had, in fact, a cause of 
action, for the recovery of attorney’s fees. However, inasmuch as the question of the proper 
procedure to be followed in order to protect recovery of attorney’s fees which may have accrued 
involves an ethical consideration, we think it is appropriate that this Committee address itself to the 
problem at hand. A discussion of attorney’s rights to compensation is contained in 7 Am Jur 2d, 
219 to 231. See also, Gordon v. Morrow, 218 S.W. 258 (Ky. 1920) and Commonwealth v. 
Sizemore, 108 S.W.2d 733 (Ky. 1937) and 124 ALR 725. 

It is important to recognize in an examination of the facts of this matter that a “settlement” 
was not reached inasmuch as the written conditions of the employment did not state the amount 
which would be acceptable to the client in the settlement of his claim prior to trial, and he did not 
accept the amount which was offered to the attorney. Had the conditions of employment authorized 
the attorney to settle the claim for two thousand five hundred dollars ($2,500.00), we feel that 
without question, the attorney would have right to recover. Fees contingent upon the result of 
litigation or settlements in lieu of litigation are permissible in civil cases because this provides a 
means of obtaining services of attorneys which might not be possible otherwise (EC 5-7). 
However, it would appear from the facts which are presented that no settlement was ever reached, 
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and no matter how fair the offer of the adverse party may appear to the attorney, he is not 
authorized by his client to effect a settlement based on that offer. 

It is not clear whether the attorney, upon advising the client that he felt that the offer was 
fair, did, in effect, remove himself from the further pursuit of the claim. From his statement of 
fact, we assume that he did not, and that the client advised him that he no longer required his 
services even though the attorney stood ready to continue in the trial. If this is correct, and if it 
would appear that the attorney had not in any way jeopardized the claim of his client through his 
efforts to reach a settlement and had continued to perform services on behalf of the client until he 
was dismissed by him, the attorney should follow the procedure set out in DR 2-110(B)(4): “... 
and a lawyer representing a client in other matters shall withdraw from employment, if: …. (4) 
he is discharged by his client,” by filing a motion with the court relieving him of the 
representation of his client. 

Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the Kentucky 

Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 (or its predecessor 
rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


